Sokerin vaikutus ihoon

Tuleeko iholle helposti epäpuhtauksia tai tulehtuneita alueita? Tuntuuko että iho vanhenee ennenaikojaan; ryppyjä, ihon veltostumista, pigmentoitumista ja ihon sävyn samentumista? Yksi syy voi olla valkoinen sokeri mm. makeisten, keksien ja  leivonnaisten muodossa nautittuna. Valkoinen sokeri voi olla koukuttavaa.

Mitä valkoinen sokeri tekee kehossa?
Prosessoitu teollisuussokeri tyhjentää kehon suojaravinnevarastoja. Sokeri, kuten myös prosessoidut viljat ja valkoinen vehnä, eivät sisällä riittäviä määriä vitamiineja saati hivenaineita. Sokerin sulattaminen ja energiaksi käyttäminen vaatii kuitenkin muun muassa B- ja C-vitamiinia sekä kivennäisiä kuten kalsium, magnesium ja fosfori. Jos nämä ravinteet on prosessoitu ruoasta pois, joutuu keho kaivamaan ne omista varastoistaan.

Jos kehon varastot ovat tyhjentyneet, saattaa huomata olevansa usein kipeä tai jatkuvasti väsynyt. Kaikki kehon prosessit, energiantuotannosta ajatteluun ja liikkumisesta palautumiseen, vaativat suojaravinteita, joita aito prosessoimaton ruoka tarjoaa ja prosessoitu ruoka (kuten valkosokeri) kuluttaa. Sokerin stimuloima insuliinineritys nostaa stressihormoneita ja terveysvaikutukset ovat moninaiset. Keskityn tässä jutussa lähinnä ihoon.

Entä vaikutus ihoon? 
Run­sas so­ke­rin syö­mi­nen vai­kut­taa ihon ylei­sim­pään pro­tei­i­niin eli kol­la­gee­niin. Kol­la­gee­ni te­kee ihos­ta vah­van ja kim­moi­san, mut­ta ma­ke­at her­kut ikään kuin ko­vet­ta­vat iho­so­luk­koa, ja kas­voi­hin syn­tyy hel­pom­min juon­tei­ta ja pig­ment­ti­muu­tok­sia. So­ke­ri li­sää myös ihon ha­pet­tu­mis­ta eli ihon gly­kaa­ti­o­ta, jol­loin kol­la­gee­ni pilk­kou­tuu ja ihon väri muut­tuu sa­me­ak­si ja kel­me­äk­si.

Sokeri kuuluu tulehdusta ylläpitäviin ruoka-aineisiin. Joidenkin iho reagoi herkästi myös maitotuotteisiin ja suomalaisiin gluteenia sisältäviin viljoihin.

​Kuinka päästä eroon sokerista ja mitkä ovat vaihtoehdot? Lue lisää: Vaihtoehdot sokerille

Jätä kommentti