Tuleeko iholle helposti epäpuhtauksia tai tulehtuneita alueita? Tuntuuko että iho vanhenee ennenaikojaan; ryppyjä, ihon veltostumista, pigmentoitumista ja ihon sävyn samentumista? Yksi syy voi olla valkoinen sokeri mm. makeisten, keksien ja leivonnaisten muodossa nautittuna. Valkoinen sokeri voi olla koukuttavaa.
Mitä valkoinen sokeri tekee kehossa?
Prosessoitu teollisuussokeri tyhjentää kehon suojaravinnevarastoja. Sokeri, kuten myös prosessoidut viljat ja valkoinen vehnä, eivät sisällä riittäviä määriä vitamiineja saati hivenaineita. Sokerin sulattaminen ja energiaksi käyttäminen vaatii kuitenkin muun muassa B- ja C-vitamiinia sekä kivennäisiä kuten kalsium, magnesium ja fosfori. Jos nämä ravinteet on prosessoitu ruoasta pois, joutuu keho kaivamaan ne omista varastoistaan.
Jos kehon varastot ovat tyhjentyneet, saattaa huomata olevansa usein kipeä tai jatkuvasti väsynyt. Kaikki kehon prosessit, energiantuotannosta ajatteluun ja liikkumisesta palautumiseen, vaativat suojaravinteita, joita aito prosessoimaton ruoka tarjoaa ja prosessoitu ruoka (kuten valkosokeri) kuluttaa. Sokerin stimuloima insuliinineritys nostaa stressihormoneita ja terveysvaikutukset ovat moninaiset. Keskityn tässä jutussa lähinnä ihoon.
Entä vaikutus ihoon?
Runsas sokerin syöminen vaikuttaa ihon yleisimpään proteiiniin eli kollageeniin. Kollageeni tekee ihosta vahvan ja kimmoisan, mutta makeat herkut ikään kuin kovettavat ihosolukkoa, ja kasvoihin syntyy helpommin juonteita ja pigmenttimuutoksia. Sokeri lisää myös ihon hapettumista eli ihon glykaatiota, jolloin kollageeni pilkkoutuu ja ihon väri muuttuu sameaksi ja kelmeäksi.
Sokeri kuuluu tulehdusta ylläpitäviin ruoka-aineisiin. Joidenkin iho reagoi herkästi myös maitotuotteisiin ja suomalaisiin gluteenia sisältäviin viljoihin.
Kuinka päästä eroon sokerista ja mitkä ovat vaihtoehdot? Lue lisää: Vaihtoehdot sokerille