Aikuisiän akne eli hormonaalinen akne – hoito luonnollisesti

Hormonaalinen akne eli aikuisiän akne – hoito luonnollisesti

Tuleeko finnejä ja näppyjä vielä vaikka teini-ikä on ohitettu jopa vuosikymmeniä sitten? Hormonaaliset finnit ilmestyvät useimmiten leuan alueelle, mikä on ns. hormonaalista aluetta kasvoilla. Hormonaalinen akne puhkeaa useimmiten e-pillereiden lopettamisen seurauksena, mutta sen voi laukaista myös muun muassa raskaus, imetys, imetyksen lopettaminen tai jokin muu hormonaalinen muutos kehossa. Myös miehillä voi esiintyä aikuisiän aknea. Hormonaalinen akne ei itsessään ole ihotyyppi, joten sen hoitamisessa on otettava huomioon koko kasvojen iho. Ihotyyppi ei välttämättä ole rasvainen vaan se voi olla esim. pintakuiva.

Vaikka akne voi tuntua ikävältä ja voi jopa tehdä mieli vetäytyä, niin muista että sitä pystytään hoitamaan. Hyväksy ihosi sen hetkiset oireet ja anna hemmottelua ihollesi ja muista että olet arvokas ihminen. Vähitellen huomaat ihosi voinnissa muutoksia.

Ihon hoito
Luonnonkosmetiikka on hyvä valinta hormonaalisiin finneihin, sillä sen avulla iho saa hengittää vapaasti  ja luonnollisen kaltaisia synteettisiä aineita, jotka häiritsevät kehomme omaa estrogeenitasapainoa ns. xenoestrogeenejä ei ole käytetty. Puhdistus puhdistusemulsiolla, ihotyypin mukaista kasvovettä, kevyt emulsiovoide, joka sisältää enemmän kosteutta kuin rasvaa. Voiteen alle voi laittaa ihoa tasapainottavaa seerumia. Tasapainottava kasvoöljy nopeuttaa mahdollisesti syntyneiden arpien vaalenemista. Kuori iho rakeettomalla kuorinnalla 1-2 krt viikossa. Kuorinnan jälkeen ihon tarpeiden mukaan rauhoittava, kosteuttava tai kirkastava naamio.

Finnien puristelun suosittelen jättämään kosmetologin tehtäväksi. Kotihoitona suosittelen laittamaan iholle nousseen finnin päälle hunajaa tai varovaisesti eteeristä teepuuöljyä (tea tree). Näin finni paranee nopeammin ja vältytään kotona tehdyiltä puristeluilta ja arvilta. Vältä ihosi koskettelua likaisin käsin ja vaihda tyynyliina puhtaaseen päivittäin.

Ravinto
Hormonaaliseen akneen suosittelen mahdollisimman puhdasta ja tuoretta kasvispainotteista, prosessoimatonta ruokaa. Myös sisäisesti käytettävästä probiooteista (useampi probioottikanta) ja sinkkivalmisteesta on hyötyä. Varsinkin hormonaalisessa aknessa suosittelen kokeilemaan maidotonta ja sokeritonta ruokavaliota. Jossain tapauksessa myös gluteeniton ruokavalio on myös tarpeen. Aknen vaikeusaste on yhdistetty D-vitamiinin puutteeseen. Ainakin D-vitamiinitasot kannattaa mittauttaa. Koodilla kauniselama10 saa alennusta testeistä Puhdista. Kun nautit D-vitamiinia suosittelen sellaista, jossa on öljyä samassa, jotta tämä rasvaliukoinen vitamiini imeytyy.

Aknesta kärsivillä henkilöillä on usein myös vuotava suoli, jolloin sellaiset yhdisteet pääsevät suolistosta verenkiertoon, joiden ei sinne kuuluisi päästä. Tähän auttaa vähähiilihydraattinen dieetti. Se laskee dihydrotestosteronin tasoa kehossa sekä auttaa suoliston seinämää eheytymään. Jos hormonien mielenkiintoinen maailma kiinnosta lisää, Kaisa Jaakkola on kirjoittanut 2 helppotajuista kirjaa hormoneista ja ravinnosta (Hormonidieetti ja Hormonitasapaino) kannattaa tutkia.

Henkinen hyvinvointi
Hormonaalisen aknen hoidossa myös stressin hallinta, hengitysharjoitukset, ulkoilu erityisesti luonnossa, raitis ilma, riittävä uni ja hyvä mieliala ovat tärkeitä. Tee joka päivä jotain itsellesi mieluista 🙂 

Vaikka hankalina hetkinä hormonaalinen akne eli aikuisiän akne voi tuntua ylivoimaiselta, sillä voi olla jokin tärkeä viesti sinulle. Ilman iho-oireita emme välttämättä tietäisi, että jotain on vialla, emmekä etsisi parempaa hyvinvointia ruokavaliosta, stressin vähentämisestä, elämäntavoista tai kulutustottumuksistamme. Joka päivä on uusi mahdollisuus tehdä valintoja kohti parempaa tasapainoa.

Jätä kommentti