Ihon pigmentoituminen

Pigmenttihäiriöitä alkaa ilmestyä iholle noin 30-40 ikävuoden tienoilla. Häiriöitä esiintyy liikapigmentaationa sekä alentuneena pigmenttinä, vitiligona. Häiriöt ovat usein perinnöllisiä, mutta suurin syy liikapigmentaatioon yleisimpään muotoon,  maksaläiskiin on hormoni-toiminnan häiriöissä. Nämä johtuvat yleensä e-pillereistä tai niiden lopettamisesta, vaihdevuosista tai raskaudesta. Myös jotkin sairaudet ja lääkkeet, palovammojen  ja ihon tulehdusten jälkitilat sekä häiriöt maksan toiminnassa voivat aiheuttaa maksaläiskiä. Stressi on yleisin syy myös maksaläiskiin. 

Maksaläiskien hoito vaatii kärsivällisyyttä ja sen tulee olla jatkuvaa. Jos sinulla on perinnöllinen taipumus pigmenttihäiriöihin ja olet ottanut elämässäsi paljon aurinkoa, suosittelen aloittamaan ennaltaehkäisevän hoidon viimeistään 30-vuotiaana.

Käytä puhdistuksessa puhdistusmaitoa, -emulsiota tai -geeliä ihotyyppisi mukaan. Vältä voimakkaita pesuaineita, kuten puhdistusvaahtoja tai -saippuoita. Käytä kosteuttavaa kasvovettä. Levitä aamuisin kosteuttava seerumi ja iltaisin vaalentava seerumi. Seerumin päälle levitetään ihotyypin mukainen voide. Suojaa iho UV-säteilyä vastaan fysikaalisen aurinkosuojan sisältävällä päivävoiteella, aurinkovoiteella tai meikkipohjalla. Iltaisin käytä ravitsevaa ja ihosoluja uudistavaa yövoidetta.

Kuorinnan olisi hyvä olla hellävarainen tai rakeeton eli vältä voimakkaita mekaanisia kuorintoja. Kuorinnan jälkeen hoitoa tehostetaan kirkastavalla ja vaalentavalla naamiolla. 

Kasvohoidoissani on valikoimissa Esse tehokasvohoito, jossa käytän tehokkaiden ammattilaistuotteiden lisäksi ihoa kirkastavaa ampullia pigmentaatioiden hoidossa.​

Seuraavat elämäntapamuutokset auttavat myös tasapainottamaan ihosi toimintoja

  • toistuva, maltillinen auringonotto määrätyt alueet peitettynä
  • D-vitamiinilisä suunkautta, mikäli tasot ovat matalat
  • Välttämättömien rasvahappojen nauttiminen – päivässä pellavansiemenöljyä 15g tai 400mg pitkäketjuisia omega-3-rasvahappoja (DHA ja EPA)
  • Lisäravinteena C-vitamiini (400 mg) päivittäisenä pohjana
  • Arvioi ruokavaliosi uudelleen – siirry runsaasti kuituja ja vähän sokeria sisältävään, tuoreeseen ruokavalioon
  • Tarkista meikki-, ihonhoito- ja hiustuotteitesi fotosensitiiviset aineet

Jos pigmentaatiota on ollut kauan ja/tai myös talvisin kehon puhdistuskuuri voisi olla silloin paikallaan.

Jätä kommentti