Nukkuminen kaunistaa


Väsyttääkö sydäntalven pimeys? Kaamosajan pimeydessä on myös valoisa puoli: jatkuvan hämyn vallitessa on luontaista ja luvallista lepäillä enemmän. Urheilumaailmassa sanotaan, että 95 % palautumisesta tapahtuu unen aikana. Sama pätee myös ihoon, sillä hyvin levänneenä näyttää paremmalta. 

Unta on hyvä vaalia sillä elimistössä on tuskin mitään, mihin uni vaikuttaisi. Ihossa univaje tai heikkolaatuinen uni voivat aiheuttaa ennenaikaista ikääntymistä ja pahentaa ihosairauksien oireita. Kroonisen univaje saattaa aiheuttaa ihon ennenaikaista ikääntymistä ja lisäävän ihon herkkyyttä. Vuorokausirytmin häiriintyminen on yhdistetty monien ihosairauksien, kuten psoriasiksen ja atopian oireiden pahentumiseen. Alhaiset melatoniinitasot voivat lisätä ihon lipidien hapettumista. Alhaiset melatoniinitasot on liitetty myös ihovaurioiden hitaampaan korjaantumiseen ja häiriöt eritysrytmissä saattavat lisätä ihon alttiutta UV-säteilyn haitoille.

Illalla suljen digilaitteet 1-2 tuntia ennen nukkumaan menoa. Jos laitteita on pakko käyttää, kannattaa asentaa vuorokauden mukaan valon intensiteettiä ja värilämpötilaa muuttava ohjelmisto tai käyttää sinistä valoa suodattavia iltalaseja. Itse katson TV:tä illalla oransseilla laseilla 🙂 Kuitenkin parasta illalla ovat mielestäni meditatiiviset hetket, kuten neulominen tai takkatulen katsominen. Illalla parhaat valonlähteet ovat joko lämpimiä, kellertäviä tai oransseja. Illalla on hyvä myös himmentää valoja, jotta melatoniini (yöhormoni) pääse elimistössä erittymään. Näin nukahtaminen helpottuu ja uni on palauttavampaa. Luontainen uni-valverytmi lähtee aamulla oikeille raiteille, kun heti heräämisen jälkeen oleskelee luonnonvalossa tai käyttää päivänvalomppuja aamu- ja päiväkäytössä olevissa valaisimissa.

Hyvä nyrkkisääntö on jakaa päivä kolmeen osaan:
yksi osa omalle ajalle, toinen työlle ja kolmas yölle. Näin jaksat huolehtia myös itsestäsi 🙂

Omia kaamosajan selviytymisvinkkejä ovat aamulla suolistojuoman ja nestemäisen Q10 nauttiminen sekä ulkoilu sekä illalla otan mineraaleja hyvän yöunen rakennuspalikoiksi. Suoliston hyvinvoinnista kannattaa pitää huolta, sillä se tuottaa mm. serotoniinia, josta muodostuu melatoniinia. 

Jätä kommentti