Kun itse pääruuassa on myös makean makua, se hillitsee makean nälkää. Esim. porkkana kypsennettäessä makeutuu ja hedelmät antavat myös makeutta. Itselläni on tapana ottaa makean nälän sattuessa pieni lusikallinen hunajaa, joka samalla toimii suoliston probioottina eli ruokkii hyviä mikrobeja suolistossa. Välillä valmistan raakasuklaata, joka on ihanaa, helppoa tehdä ja terveellistä. Raakasuklaa vapauttaa endorfiineja kehossa, aiheuttamatta kuitenkaan sokeripiikkiä veressä. Raaka-aineena käytän yleensä kylmäpuristettua kookosöljyä, raakakaakaomassaa ja hunajaa. Ks. resepti tästä. Aito tumma suklaa (sokeriton) on tietysti myös parempi vaihtoehto maito- ja valkosuklaalle.
Päästäkseen pois sokerin aiheuttamasta ylistimulaatiosta kannattaa aluksi jättää sokeri pois kokonaan tai ainakin vähentää toden teolla, kunnes niitä sietää taas paremmin. Sen jälkeen aloittaa luontaisemmista ja laadukkaammista lähteistä.
Vaihtoehtoja valkoiselle sokerille
- mahdollisimman tuoreet hedelmät, kasvikset ja pakkasmarjat. Jäätelön voi tehdä jääbanaanista ja luomuomenasta saa makoisan herkun kookosöljyn ja kaakaovoin tai kaakaopavun palojen kanssa. Internetissä on paljon aidon ruoan herkkureseptejä ja esimerkiksi Karita Tykän kirjoista löytyy herkullisen näköisiä kuvia resepteineen
- kuivatut luomuhedelmätkin ovat käyttökelpoisia, vaikka myslin tai aamupuuron makeuttamisessa. Luomurusina,taateli, viikuna, luomuananas, luomupapaija
- mahdollisimman kuumentamaton suomalainen luomuhunaja. Suojele lämmöltä, eli älä laita kuumaan teehen, koska hunajassa erityisen arvokasta ovat entsyymit ja muut herkästi tuhoutuvat ainesosat
- ihan oikea täysruokosokeri, kuten intiaanisokeri. Ruskea sokeri tai fariinisokeri on yleensä vain valkoista sokeria, johon on lisätty melassisiirappia. Monesta täysruokosokeristakin tulee aika selvä ”sokerihumala” verrattuna parhaisiin intiaanisokereihin. Hinta on laadun mittari; hyvä täysruokosokeri maksaa n. 10 euroa kilolta
- kookossokeri, palmusokerit. Kilohinta 10-20 euroa
- vihreä stevia
- vaahterasiirappi
Vältä näitä vaihtoehtosokereita:
- fariinisokeri – kaukana aidosta intiaanisokerista
- glukoosi-fruktoosisiirappi, Glukoosisiirappi ja tärkkelyssiirappi
- agavesiirappi: harvoin luonnollista
- elintarvikkeiden stevioglykosidi – voimakkaasti raffinoitu/prosessoitu
- sokerialkoholit, kuten sorbitoli, erytritoli, maltitoli: yleensä voimakkaasti prosessoituja ja kehnoista lähtöaineista
- keinomakeuttajat, kuten aspartaami, asesulfaami, sukraloosi
Lue myös sokerin vaikutus ihoon