Talvi-ihon hoito

Talvella ihon suojamekanismit voivat olla kovilla. Isolla osalla suomalaisista on pintakuiva sekaiho, jonka kuivumista lisäävät koneellinen ilmastointi, sähkölämmitys sekä kylmät ja kuivat pakkaskelit. Talvella ilma on muutoinkin kuivempaa kuin kesällä, sillä kylmä ilma ei kykene sitomaan itseensä yhtä paljon kosteutta kuin lämmin ilma.

Yksikin kova pakkaspäivä voi saada ihon pinnan kuivumaan ja rasittaa etenkin kuivaa ja ohutta ihoa sekä atooppista tai ikääntyvää ihoa tai couperoottista ihoa eli ihoa, jossa näkyy laajentuneita verisuonia.

Kovalle pakkaselle toistuvasti altistuminen voi aiheuttaa couperosaa. Ihon hilseily on merkki siitä, että iholta on haihtunut kosteutta tai sitä on hoidettu puutteellisesti.  
Suosittelen kosmetologilla käyntiä vähintään neljästi vuodessa eli ainakin kerran jokaisena vuodenaikana. Ammattilainen näkee ihon tarpeet ja voi varmistaa sen, että kotona on käytössä ihon kuntoa ja vuodenaikaa vastaavat tuotteet.

Talvella ihonhoidon kannalta tärkeitä kulmakiviä ovat vastustuskyvyn tukeminen sekä ihon kosteuttaminen ja suojaaminen. Jo syksyllä on hyvä vaihtaa kasvojen puhdistustuote emulsioon tai puhdistusmaitoon.

Itselleen voi kasvattaa uusia, vahvoja ja terveitä ihosoluja, kun tarjoaa iholleen parasta mahdollista ravintoa sekä sisäisesti että ulkoisesti. On tärkeää juoda riittävästi vettä ja varmistaa terveellisen ravinnon ohella, että iho saa riittävästi omega-rasvahappoja (kuten omega 3, tyrniöljy ja mustaherukan siemenöljy), vitamiineja, etenkin D-vitamiinia ja antioksidantteja. Nämä vahvistavat uusia soluja, jotka pysyvät puolustuskykyisinä ja pitävät ihon heleänä ja hyvässä kunnossa.

Vinkit talvi-ihonhoitoon:
Ihon puhdistukseen ovat talvella parhaimpia maitomaiset ja emulsiopuhdistustuotteet.
Kasvovettä kannattaa talvella käyttää reilusti, koska se nestemäisenä kosteuttaa.
Kovimpina pakkaspäivinä syväkosteuttavan nestemäisen seerumin ja ihon tarpeen mukaan valitun kosteusvoiteen päälle voi levittää vielä kasvoöljyä ennen meikkiä. Öljy muodostaa ihon pinnalle suojaavan kalvon, joka lukitsee kosteuden ihoon ja suojaa, mutta antaa ihon hengittää ja toimia normaalisti. Sivele tuotteet iholle vähintään puoli tuntia ennen pakkasilmaan menoa.
Kevättalvella auringon paistaessa lumi ja jää heijastavat voimakkaasti UV-säteitä, joten iholle tarvitaan luonnonkosmetiikan auringonsuojavoidetta.
Jos sinua talvella paleltaa, levitä iholle vartaloöljyä raajoista sydämeen päin. Öljy auttaa kehoa pitämään lämmön hyvin sisällä.
Käytä mietoa käsienpesunestettä (joka ei sisällä Sodium Lauryl Sulfate SLS). Jos ihosi on erityisen kuiva, kädet voi pestä vaikkapa kosteusvoiteella. Pesun jälkeen voitele iho kosteuttavalla käsivoiteella, etenkin ennen nukkumaanmenoa. Voide voi talvella olla täyteläisempi kuin kesällä käytetty. Kosteuta myös kynsinauhat joko käsivoiteella tai kynsinauhaöljyllä. 

Jätä kommentti